maandag 11 februari 2013

2013 : Eerste prijs + publieksprijs / Premier prix + prix publique / First prize + public prize




 
Lava Gardner
Acryl op doek
70 cm x 100 cm

Op zaterdag 2 februari 2013 wint Ziggy Vendemmia de eerste prijs én de publieksprijs met zijn werk, een schilderij genaamd Lava Gardner (zie foto).

-         eerste prijs kunstobject Vos Restaurabo, Café Lava, februari 2013
-         publieksprijs kunstobject Vos Restaurabo, Café Lava, februari 2013


En wat heeft het hem opgeleverd: 1 zuipkaart en een verkocht schilderij dat u voor eeuwig en drie dagen kan bewonderen in Café Lava!

Sint-Kristoffelsstraat / Rue Saint-Christophe 20 - 1000 Brussel


Artistieke visie kunstwerk

Het thema lava, zoals bedoeld voor de vernissage in Café Lava, wordt in dit schilderij in verschillende lagen onthuld:

  1. De titel verwijst naar de Amerikaanse actrice van weleer Ava Gardner, hoewel de afgebeelde vrouw gebaseerd is op een foto van een andere Amerikaanse actrice, genaamd Scarlett Johansson.
  2. De afgebeelde fles lava is een knipoog naar de Spaans mousserende wijn Cava.
  3. Teveel alcohol kan gevaarlijk zijn, zo ook een teveel aan lava, wat je uiteindelijk toch wel zou verwachten van vloeibaar gesteente met temperaturen die variëren tussen de 700 °C en 1200 °C.
    Daar waar teveel alcohol iemands persoonlijkheid  kan transformeren, zoals bij Doctor jekyll & Mister Hyde, zal teveel lava daarentegen vooral iemands lijf en leden transformeren, zoals bij The Blob.
  4. Het macabere is een ode aan Amerikaanse illustrators en striptekenaars uit de jaren zeventig van de vorige eeuw Berni Wrightson en Richard Corben; tegelijkertijd is het een steek onder water naar de obsessie voor jeugd te Hollywood.
  5. De naam Gardner verschilt één letter, maar klinkt hetzelfde als het Engels woord voor tuinier gardener, waarmee ik me als zogenaamde lavagardner zie, oftewel een lavatuinier die zich over zijn schilderij heeft ontfermt, zoals eender welke tuinier die zich over zijn tuin ontfermt. 




Deze wedstrijd werd georganiseerd door het kunstminnend collectief Vos Restaurabo, die in de eerste plaats mensen de gelegenheid wil geven zich creatief te uiten voor een publiek.


Overige artiesten die hebben deelgenomen met een schilderij, tekening, beelhouwwerk, gesproken verhaal of op audiovisuele wijze:
Anneke Van Nuffel, Clark Maldrie, De Diede, Dominic de Clercq, Hans en Nathalie, Kaat Bauters, Karen Moreau, Kris Boelen, Lauriane Van der Eecken, Mars Moriau, Matt W. Rose, Piet Bataillie, Rita Geys en Sunny Van Vaerenbergh.

De jury werd verzorgd door Octavia & Shilemeza! 



Sfeerbeelden van de avond...




1 opmerking: